Fegyvernek Szelleme Pantheon

Városunk lakói számon tartják azokat az embereket, akik Fegyverneken sokat tettek a lakóhelyünkért, utána elköltöztek és azokat is, akik Fegyvernekrõl indultak el és a világ más tájain értek el sikereket.

Ahhoz, hogy a mostani fiatalok erõt tudjanak meríteni ezekbõl a sikerekbõl, meg kell nekik mutatni, mire voltak eddig képesek a „fegyvernekiek” .

Ezért hoztuk létre a „FEGYVERNEK SZELLEME PANTHEON” –t, ahol az elszármazottak élettörténeteit, egy-egy rá jellemzõ tárgyat, esetleg fotót mutatjuk be a látogatóknak.

Az elszármazottakkal való kapcsolattartás gyakorlata ma már az ország minden településén élõ gyakorlat. Ennek szerencsés esetben a mozgatója valamelyik elszármazott, aki szívesen gondol vissza falujára, szeretne rendszeresen találkozni a helyiekkel, más elszármazottakkal. Gyakran kibõvített osztálytalálkozóként mûködik, melybõl a helyiek is és az elszármazottak is profitálnak.

Ezt is és valami mást is szerettünk volna a „Pantheon” alapításával. A „szelleme” szónak azért ez az alakja került be, mert nem csak azokat kerestük, akik karrierjükkel, diplomáikkal hoztak dicsõséget szülõhelyükre, nem „szellemi” arcképcsarnokot akartunk. Azt a szellemet keressük, amit az élõk és a már eltávozottak Fegyvernekrõl magukkal vittek. Ezért nem idegenkedtünk annyira a „Pantheon” halottas hatásától. A mai fiatalok sokat tanulhatnak a nemrég miniszterséget újra az agykutatással felcserélõ Dr. Hámori Józseftõl, a 2001-ben Kossuth díjjal jutalmazott Jeney Zoltántól, de a Hollywoodban a filmekben szereplõ oroszlánokat idomító Tóth Györgytõl, a holland királynõ fõsolymászától, Lelovich Györgytõl, aki életének egy idõszakában kecskebékák és lisztkukacok tenyésztésébõl tartotta el magát.

Természetesen nem sorolhatok fel mindenkit, hiszen Kövesdy Istvánnétól, aki szerint a világ közepe Fegyverneken van, az Amerikából üzenõkig sok-sok életút példája látható az állandó kiállításon.

A Pantheon ma egy állandó kiállítás, de keressük az anyagi lehetõséget arra, hogy kiadványban is megjelentethessük az anyagot.

A Pantheon ürügyén évente találkoznak azok, akiknek az emlékei színesítik a Fegyvernek Szellemérõl alkotott elképzeléseinket azokkal a helyiekkel, akik mesélhetnek nekik a mai településrõl.